skład / składniki
metoda gotowania
zagniataj ciasto:
- przesiej mąkę do miski;
- dodaj sól, rozbij jajko, wlej wodę;
- zagniatamy przaśne ciasto (ciasto nie przykleja się do dłoni, jest gęste, elastyczne);
- pozostaw ciasto na 20 minut.
obierz cebulę, drobno posiekaj, włóż na patelnię i smaż w mieszance masła i olejów roślinnych, aż będą miękkie i przezroczyste. Zetrzyj ser, umyj koperek, osusz ręcznikiem papierowym (lub wcześniej spłucz, pozwól mu wyschnąć) i drobno posiekaj. Łączymy ser, koperek i cebulę, smakujemy, dodajemy sól do smaku.
podziel ciasto na 10 równych kawałków, zwiń w cienką warstwę. Rozłóż nadzienie na jednej połowie warstwy, przykryj drugą stroną warstwy od góry, ostrożnie dociśnij krawędzie. Krawędź można przyciąć okrągłym nożem do ciasta.
smażyć cudę na gorącej patelni z obu stron, aż będzie lekko rumiana. Gorące ciasta obficie posmaruj roztopionym masłem i podawaj.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g