Cud na patelni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
gotuj ziemniaki w mundurze.
gdy ziemniaki ostygną, zagnieść ciasto. Aby to zrobić, wlej kefir do miski, dodaj sodę. Kiedy reakcja minie, wprowadzamy mąkę, sól, wyrabiając elastyczne ciasto.
obierz cebulę, drobno posiekaj, smaż na oleju roślinnym. Obierz ziemniaki, zetrzyj. Łączymy cebulę z ziemniakami, dodajemy sól, pieprz, mieszamy.
podziel ciasto na 6 równych części, rozwałkuj każdą część tak cienko, jak to możliwe. Rozłóż nadzienie ziemniaczane na części ciasta, przykryj drugą częścią, ściśnij krawędzie.
smażyć cud na suchej patelni przez 4 minuty z każdej strony. Gdy są jeszcze gorące, posmaruj je masłem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g