stek z żeberka z sosem demi-glace

wyśmienita porcja mięsa pod słynnym gęstym sosem! Stek to bardzo proste danie. W jego przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, najważniejsze - Poznaj niektóre niuanse, którymi podzielę się z Tobą podczas procesu gotowania. Oczywiście warto zauważyć, że dobrze byłoby mieć termometr kuchenny do prawidłowego gotowania mięsa w 100%. A pyszny sos przygotowany na bazie sosu demi glace sprawi, że danie będzie prawdziwym kulinarnym arcydziełem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 17 % 4 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na steki o grubości około 2,5-3 cm, sól i pieprz każdy stek.

na patelni (ważny punkt-lepiej wziąć żeliwną lub stalową patelnię, ale w żadnym wypadku nie teflonową!) włóż kawałek masła, a następnie dodaj olej roślinny. Poczekaj, aż patelnia dobrze się rozgrzeje. Włóż steki do oleju(nie ciasno!).

smaż mięso na dużym ogniu przez około 5 minut (podczas smażenia mięsa nie można go przenosić z miejsca na miejsce, ponieważ dopóki skorupa nie utworzy się od dołu, jest mocno przyklejona do patelni, a jeśli uparcie spróbujesz ją oderwać, jeden z najcenniejszych składników steku zostanie uszkodzony - jego rumiana skórka).

następnie odwróć steki na drugą stronę i smaż na tym samym ogniu przez kolejne 5 minut. Upewnij się, że sok nie wyróżnia się z mięsa: jeśli tak się stanie, jeszcze bardziej zwiększ ogrzewanie (potrzebujemy soku w środku, nie możesz go stracić).

gotowe steki w środku trochę krwawią (nie widać tego z zewnątrz, ale jeśli są cięte - oczywiście), więc jeśli nie lubisz jeść z krwią, przykryj mięso folią i natychmiast wyślij do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 10-15 minut. Tam mięso osiągnie pełną gotowość.

po całkowitym zakończeniu procesu gotowania pozwól stekom "odpocząć".

W międzyczasie możesz zrobić sos:
- pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe;
- na patelni, na której smażono mięso, połóż część (około 20 g) masła i cebulę, którą smaż przez 1-2 minuty;
- wlej wino, dodaj demi glace, zeskrob z boków patelni wszystkie tosty, które pozostały po mięsie: pozwól mu rozpuścić się w sosie i uzupełnić jego smak;
- gotuj sos na średnim ogniu, aż będzie grubszy (zmniejszy objętość do około 100 ml);
- spójrz na steki - pod nimi powinna powstać kałuża soku, którą należy dodać do sosu;
- sól, pieprz sos do smaku i gotuj na dużym ogniu, aż będzie bardzo gęsty, około 3-4 minut;
- pod koniec gotowania dodaj pozostały kawałek masła - doda blasku sosowi;
- przecedzić całą masę przez drobne sito.

wszystko, możesz podać danie. Podczas serwowania polej steki aromatycznym sosem i uzupełnij dowolnym dodatkiem (możesz po prostu ziołami i świeżymi warzywami).

okazuje się bardzo piękny i apetyczny!

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • SOS Demi-Glace - 51   kcal/100g

Podobne przepisy