skład / składniki
metoda gotowania
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na steki o grubości około 2,5-3 cm, sól i pieprz każdy stek.
na patelni (ważny punkt-lepiej wziąć żeliwną lub stalową patelnię, ale w żadnym wypadku nie teflonową!) włóż kawałek masła, a następnie dodaj olej roślinny. Poczekaj, aż patelnia dobrze się rozgrzeje. Włóż steki do oleju(nie ciasno!).
smaż mięso na dużym ogniu przez około 5 minut (podczas smażenia mięsa nie można go przenosić z miejsca na miejsce, ponieważ dopóki skorupa nie utworzy się od dołu, jest mocno przyklejona do patelni, a jeśli uparcie spróbujesz ją oderwać, jeden z najcenniejszych składników steku zostanie uszkodzony - jego rumiana skórka).
następnie odwróć steki na drugą stronę i smaż na tym samym ogniu przez kolejne 5 minut. Upewnij się, że sok nie wyróżnia się z mięsa: jeśli tak się stanie, jeszcze bardziej zwiększ ogrzewanie (potrzebujemy soku w środku, nie możesz go stracić).
gotowe steki w środku trochę krwawią (nie widać tego z zewnątrz, ale jeśli są cięte - oczywiście), więc jeśli nie lubisz jeść z krwią, przykryj mięso folią i natychmiast wyślij do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 10-15 minut. Tam mięso osiągnie pełną gotowość.
po całkowitym zakończeniu procesu gotowania pozwól stekom "odpocząć".
W międzyczasie możesz zrobić sos:
- pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe;
- na patelni, na której smażono mięso, połóż część (około 20 g) masła i cebulę, którą smaż przez 1-2 minuty;
- wlej wino, dodaj demi glace, zeskrob z boków patelni wszystkie tosty, które pozostały po mięsie: pozwól mu rozpuścić się w sosie i uzupełnić jego smak;
- gotuj sos na średnim ogniu, aż będzie grubszy (zmniejszy objętość do około 100 ml);
- spójrz na steki - pod nimi powinna powstać kałuża soku, którą należy dodać do sosu;
- sól, pieprz sos do smaku i gotuj na dużym ogniu, aż będzie bardzo gęsty, około 3-4 minut;
- pod koniec gotowania dodaj pozostały kawałek masła - doda blasku sosowi;
- przecedzić całą masę przez drobne sito.
wszystko, możesz podać danie. Podczas serwowania polej steki aromatycznym sosem i uzupełnij dowolnym dodatkiem (możesz po prostu ziołami i świeżymi warzywami).
okazuje się bardzo piękny i apetyczny!
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- SOS Demi-Glace - 51 kcal/100g