skład / składniki
metoda gotowania
aby nadzienie mogło ostygnąć do czasu rzeźbienia produktów, przygotuj je jako pierwsze:
- cebulę obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na patelni, wlać olej roślinny;
- dodaj mięso mielone, wlej wodę i gotuj mięso mielone z cebulą przez 10-12 minut;
- dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia.
teraz możesz zagnieść ciasto:
- do miski wlej mleko, włóż śmietanę, dodaj żółtko, wymieszaj;
- wprowadź mąkę, sól, zagnieść ciasto (miękkie, elastyczne).
podziel ciasto na 12 części, rozwałkuj okrągłe ciasta (średnica około 12-14 cm), podnieś trochę krawędzi i uformuj bok.
przełóż półfabrykaty na blachę wyłożoną pergaminem i napełnij schłodzonym mięsem mielonym (1 łyżka stołowa). Rozbij jajko do osobnej miski, wlej mleko, lekko ubij trzepaczką. Wlać powstałą mieszaninę przepiórki-po 2 łyżki stołowe.
wyślij blachę do pieczenia do piekarnika na 15-20 minut(rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza).
jaki rumiany okazał się perepechi! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g