Przepiecz z mięsem

pyszne Miękkie paszteciki mięsne o intrygującej nazwie! Zwykle ciasto na perepek przygotowuje się w mleku, rozcieńczając go wodą. Ja, jak zawsze, nie zmieniam swoich pragnień eksperymentowania, ponieważ próbowałem upiec perepechi na kwaśnej śmietanie. Ciasto różni się zarówno podczas ugniatania, jak i w gotowej formie - jest bardziej miękkie i wcale nie twarde. Spróbuj tego dania kuchni Udmurckiej, na pewno ci się spodoba.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 48 % 19 g
229 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

aby nadzienie mogło ostygnąć do czasu rzeźbienia produktów, przygotuj je jako pierwsze:
- cebulę obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na patelni, wlać olej roślinny;
- dodaj mięso mielone, wlej wodę i gotuj mięso mielone z cebulą przez 10-12 minut;
- dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia.

teraz możesz zagnieść ciasto:
- do miski wlej mleko, włóż śmietanę, dodaj żółtko, wymieszaj;
- wprowadź mąkę, sól, zagnieść ciasto (miękkie, elastyczne).

podziel ciasto na 12 części, rozwałkuj okrągłe ciasta (średnica około 12-14 cm), podnieś trochę krawędzi i uformuj bok.

przełóż półfabrykaty na blachę wyłożoną pergaminem i napełnij schłodzonym mięsem mielonym (1 łyżka stołowa). Rozbij jajko do osobnej miski, wlej mleko, lekko ubij trzepaczką. Wlać powstałą mieszaninę przepiórki-po 2 łyżki stołowe.

wyślij blachę do pieczenia do piekarnika na 15-20 minut(rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza).

jaki rumiany okazał się perepechi! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy