skład / składniki
metoda gotowania
pokrój kałamarnicę w puszkach w paski.
posyp kalmary mieszanym pieprzem z kwasem cytrynowym i solą. I zamknij pokrywkę na 15 minut. Następnie rozgrzej olej na patelni i włóż kalmary. Lekko usmaż.
w przypadku warzywnej części sałatki pokrój ogórki w pierścienie, pokrój pomidory koktajlowe na pół, drobno posiekaj zieloną cebulę. Następnie dodaj grubo posiekane orzeszki ziemne i posiekane liście mięty, kalmary. Wszystko dobrze wymieszaj i zalej kombinacją oleju i octu.
chociaż oryginalna sałatka używa mięty i orzeszków ziemnych, których tak naprawdę nie lubię w takich potrawach, zastąpiłam miętę pietruszką, nie dodałam orzechów. Również zamiast zielonej cebuli można tutaj użyć cebuli. A jeśli zostanie wstępnie marynowany, okaże się jeszcze smaczniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Kałamarnica w puszkach - 105 kcal/100g