skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Najpierw zróbmy klopsiki. W blenderze drobno posiekaj cebulę, połóż mięso mielone, sól, pieprz na cebuli i dobrze przebij. Dodaj wodę do mięsa mielonego, wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj bułkę tartą, wymieszaj.
Krok 3:
Rozbij tam jajko, dobrze wymieszaj i ugniataj mięso mielone.
Krok 4:
Z powstałego mięsa mielonego przyklej klopsiki wielkości orzecha włoskiego, zwiń je w mąkę.
Krok 5:
Smażyć klopsiki (w małych partiach) na oleju roślinnym na złoty kolor
Krok 6:
Połóż na półmisku z papierową ściereczką kuchenną, aby wchłonęła cały nadmiar oleju.
Krok 7:
2. Podczas smażenia klopsików można przygotować warzywa do gulaszu (obrać, pokroić) W rondlu podgrzej masło i olej roślinny
Krok 8:
Spasuj cebulę.
Krok 9:
Dodaj posiekaną marchewkę i czerwoną paprykę do cebuli.
Krok 10:
Smażyć do miękkości, pięć minut. Dodaj miąższ pomidorów (zetrzyj), gorącą wodę (przegotowaną), sól, cukier, czarny pieprz,rozmaryn,bazylię,starty czosnek, wszystko wymieszaj, zagotuj. W razie potrzeby posmakuj-dopraw solą,dopraw. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 11:
3. Następnie włóż klopsiki do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu klopsików przez 10 minut dodaj mrożony zielony groszek, kilka szczypt szafranu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wyłącz ogień.
Krok 12:
Podczas gotowania gulaszu możesz ugotować ziemniaki do dekoracji. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g