gulasz warzywny z klopsikami

pyszny gulasz warzywny jako dodatek i jako samodzielne danie!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 19 % 4 g
148 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Najpierw zróbmy klopsiki. W blenderze drobno posiekaj cebulę, połóż mięso mielone, sól, pieprz na cebuli i dobrze przebij. Dodaj wodę do mięsa mielonego, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj bułkę tartą, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij tam jajko, dobrze wymieszaj i ugniataj mięso mielone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z powstałego mięsa mielonego przyklej klopsiki wielkości orzecha włoskiego, zwiń je w mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć klopsiki (w małych partiach) na oleju roślinnym na złoty kolor

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż na półmisku z papierową ściereczką kuchenną, aby wchłonęła cały nadmiar oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    2. Podczas smażenia klopsików można przygotować warzywa do gulaszu (obrać, pokroić) W rondlu podgrzej masło i olej roślinny

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spasuj cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną marchewkę i czerwoną paprykę do cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć do miękkości, pięć minut. Dodaj miąższ pomidorów (zetrzyj), gorącą wodę (przegotowaną), sól, cukier, czarny pieprz,rozmaryn,bazylię,starty czosnek, wszystko wymieszaj, zagotuj. W razie potrzeby posmakuj-dopraw solą,dopraw. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    3. Następnie włóż klopsiki do warzyw i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu klopsików przez 10 minut dodaj mrożony zielony groszek, kilka szczypt szafranu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wyłącz ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas gotowania gulaszu możesz ugotować ziemniaki do dekoracji. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy