skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier, zmiel masę widelcem lub trzepaczką. Wlej olej roślinny, dodaj twaróg, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj powstałą masę, aż będzie gładka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, być bardzo miękkie i elastyczne, zbierz je w Kolobok i odstaw na pół godziny.
rozwałkuj ciasto na warstwę (grubość około 0,5-1 cm). Zanurz szklankę w mące i wytnij za jej pomocą kółka, a następnie wytnij środek w środku każdego koła za pomocą naczynia o mniejszej średnicy (kieliszka lub korka z butelki).
wlej olej roślinny do małego rondla z wysokim bokiem, podgrzej go na średnim ogniu i rozłóż kalachi na kilku rzeczach, smażąc je po obu stronach.
ułóż gotowe kalachi na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g