Zapiekanka ziemniaczana z papryką na patelni

świetna Kolacja-apetyczna, piękna i pyszna! Radzę przygotować zapiekankę ziemniaczaną na obiad. Stworzy komfort i dzięki swojemu wyglądowi zapewni świąteczny nastrój całej rodzinie!
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 52 % 13 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

obierz ziemniaki, pokrój w duże półkole i wyślij do miski z zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.

wlej olej roślinny na patelnię i podczas podgrzewania spuść wodę z ziemniaków, osusz ręcznikiem i usmaż.

obierz cebulę, pokrój w półpierścienie i dodaj do ziemniaków. Przykryj patelnię pokrywką, aby ziemniaki były smażone i duszone w tym samym czasie.

rozbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz, kurkumę, gałkę muszkatołową, czosnek w proszku. Wymieszaj trzepaczką.

obieramy bułgarską paprykę z nasion, myjemy, kroimy w paski, wysyłamy do jaj.

umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj. Również czosnek - obierz i drobno posiekaj. Dodaj do miski z mieszanką jajeczną.

sprawdzamy ziemniaki pod kątem gotowości, a jeśli osiągnęły pełną gotowość, wkładamy je do miski z mieszanką jajeczną, dokładnie mieszamy.

rozłóż wszystko z powrotem na patelni, polewając dno odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć dosłownie 3-4 minuty, aby zapiekanka się chwyciła, a następnie przykryć patelnię dużym płaskim naczyniem. Jednym ruchem Odwróć patelnię, aby zapiekanka znalazła się na talerzu. W ten sposób możemy odwrócić zapiekankę, aby usmażyć ją z drugiej strony, co również zajmie nam 3-4 minuty.

możesz usunąć gotowe danie z patelni w taki sam sposób, jak używane do obracania.

podawaj zapiekankę na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy