skład / składniki
metoda gotowania
obierz ziemniaki, pokrój w duże półkole i wyślij do miski z zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.
wlej olej roślinny na patelnię i podczas podgrzewania spuść wodę z ziemniaków, osusz ręcznikiem i usmaż.
obierz cebulę, pokrój w półpierścienie i dodaj do ziemniaków. Przykryj patelnię pokrywką, aby ziemniaki były smażone i duszone w tym samym czasie.
rozbij jajka do miski, dodaj sól, pieprz, kurkumę, gałkę muszkatołową, czosnek w proszku. Wymieszaj trzepaczką.
obieramy bułgarską paprykę z nasion, myjemy, kroimy w paski, wysyłamy do jaj.
umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj. Również czosnek - obierz i drobno posiekaj. Dodaj do miski z mieszanką jajeczną.
sprawdzamy ziemniaki pod kątem gotowości, a jeśli osiągnęły pełną gotowość, wkładamy je do miski z mieszanką jajeczną, dokładnie mieszamy.
rozłóż wszystko z powrotem na patelni, polewając dno odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć dosłownie 3-4 minuty, aby zapiekanka się chwyciła, a następnie przykryć patelnię dużym płaskim naczyniem. Jednym ruchem Odwróć patelnię, aby zapiekanka znalazła się na talerzu. W ten sposób możemy odwrócić zapiekankę, aby usmażyć ją z drugiej strony, co również zajmie nam 3-4 minuty.
możesz usunąć gotowe danie z patelni w taki sam sposób, jak używane do obracania.
podawaj zapiekankę na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g