skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj nadzienie:
- drobno posiekaj kapustę;
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę;
- smażyć mięso mielone razem z cebulą i kapustą na małym ogniu, dodając sól, olej roślinny i suche przyprawy do smaku (smażyć nie długo - 5-7 minut).
zagnieść ciasto:
- do ciepłej wody dodaj sól, w porcjach dodaj mąkę;
- zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk;
- pozwól ciastu odpocząć przez 20 minut.
w międzyczasie zajmij się nalewaniem:
- rozbij jajka do miski, dodaj mleko;
- ubij wszystko trzepaczką.
podziel ciasto z określonej liczby składników na 16 równych części. Rozwałkuj każdą część na ciasto o średnicy około 12 cm, unieś krawędzie, ściskając je, uformuj "kosze".
przełóż półfabrykaty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do każdego z nich nadzienie. Następnie napełnij nadzieniem (około 2 łyżki stołowe do każdego "kosza"). Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
podawaj na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g