skład / składniki
metoda gotowania
cóż, zacznijmy:
- podgrzej mleko w łaźni wodnej (jeśli podpalisz, zwinie się, ponieważ jest już kwaśne);
- do ciepłego mleka wsyp szczyptę soli, proszku do pieczenia i waniliny;
- ubij zawartość miski mikserem, aby na powierzchni mleka utworzyły się małe bąbelki;
- w porcjach wprowadź mąkę, ubijając ciasto mikserem (ciasto nie powinno być gęste, w przeciwnym razie naleśniki nie będą cienkie. Ale jeśli zauważysz podczas smażenia, że ciasto jest nadal gęste, dodaj trochę ciepłej wody i dokładnie wymieszaj);
- rozgrzej patelnię, lekko posmaruj ją olejem słonecznikowym (lepiej użyć rafinowanego) i wlej ciasto, rozprowadzając je na całej powierzchni okrężnymi ruchami patelni;
- smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
podawaj naleśniki jako deser z dżemem lub miodem, możesz z kwaśną śmietaną (a ja dziś podaję z dżemem truskawkowym!)
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g