naleśniki na kwaśnym mleku bez jajek

Prosty i pyszny deser zachwyci Twoją rodzinę! Naleśniki-co może być jeszcze prostsze? Cienkie, miękkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach! Dla mnie dużym bonusem jest to, że naleśniki można urozmaicić, podając albo ze skondensowanym mlekiem, albo z miodem, albo z dżemem, albo ze śmietaną lub kremem - wszystko, na co fantazja jest bogata!
Tilda MontmartreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 54 % 20 g
218 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

cóż, zacznijmy:

- podgrzej mleko w łaźni wodnej (jeśli podpalisz, zwinie się, ponieważ jest już kwaśne);

- do ciepłego mleka wsyp szczyptę soli, proszku do pieczenia i waniliny;

- ubij zawartość miski mikserem, aby na powierzchni mleka utworzyły się małe bąbelki;

- w porcjach wprowadź mąkę, ubijając ciasto mikserem (ciasto nie powinno być gęste, w przeciwnym razie naleśniki nie będą cienkie. Ale jeśli zauważysz podczas smażenia, że ciasto jest nadal gęste, dodaj trochę ciepłej wody i dokładnie wymieszaj);

- rozgrzej patelnię, lekko posmaruj ją olejem słonecznikowym (lepiej użyć rafinowanego) i wlej ciasto, rozprowadzając je na całej powierzchni okrężnymi ruchami patelni;

- smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

podawaj naleśniki jako deser z dżemem lub miodem, możesz z kwaśną śmietaną (a ja dziś podaję z dżemem truskawkowym!)

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy