sum w cieście

Zachwyć rodzinę przepyszną rybą w złotym mundurze! Sum smażony w cieście to idealna kolacja dla całej rodziny. Ryby w tym wykonaniu chętnie jedzą dzieci (w wieku szkolnym). Możesz podawać z warzywami i przystawką ziemniaczaną i po prostu jako niezależne danie, uzupełnione ziołami. Spróbuj, spodoba ci się!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 49 % 20 g
207 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ryby należy wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej - w ten sposób steki nie stracą swojego kształtu. Tak więc sam proces gotowania sum w cieście:

1. Opłucz rybę pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowymi serwetkami.

2. Posyp solą i pieprzem po obu stronach, odstaw na 20 minut.

3. Rozbij jajko do miski, wstrząśnij trzepaczką, dodaj mąkę i skrobię. Wlej mleko, mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka, aby nie było grudek.

4. Dodaj sól i oregano do ciasta, wymieszaj.

5. Stek rybny panieruj w mące, a następnie zanurz w cieście z obu stron, a następnie wróć do mąki i ponownie do ciasta.

6. Smażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym z obu stron, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

7. Podawaj rybę na stole, dekorując posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sum - 126   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g

Podobne przepisy