namiar na patelni

pyszny obiad! Spróbuj-przygotowanie zajmuje tylko 20 minut. Smażony pelengas to ratunek, gdy trzeba szybko przygotować pyszny obiad. Okazuje się bardzo apetyczny i zwykle cała rodzina jest zachwycona. Spróbuj!
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 16 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 31 % 11 g
164 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Pelengas jest oczyszczany z łusek, patroszony, a następnie odcinany od płetw, ogona i głowy.

2. Pokrój tuszę na steki, spłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami. Następnie pocieramy steki solą i posypujemy pieprzem.

3. Wlej mąkę i szczyptę soli na płaski talerz, wymieszaj.

4. Każdy stek panierujemy w mące ze wszystkich stron i rozprowadzamy na gorącej patelni.

5. Smażyć na oleju roślinnym ze wszystkich stron na złoty kolor, nie przykrywać pokrywką.

6. Gdy ryba jest smażona, przykryj ją pokrywką i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

podawaj danie na stole w dowolnej formie-na ciepło lub na zimno. Pelengas będzie równie dobry! Uzupełnij danie ulubionym sosem, świeżymi ziołami, kubkiem cytryny lub w inny sposób - według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pelengas - 84   kcal/100g

Podobne przepisy