szaszłyki antrykot na węglu drzewnym

wybierasz się na łono natury? Nie zapomnij o podstawowej uczcie! Niesamowicie pyszny kebab w marynacie cebulowo-cytrynowej podbije całą firmę! Gotowałem według tego przepisu po raz pierwszy, a teraz będę gotować więcej - Bardzo mi się podobało!
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 8 % 2 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

myjemy mięso, suszymy ręcznikami papierowymi. Antrykoty kroimy na kawałki (bezpośrednio z kością).

obierz cebulę, spłucz, pokrój w duże półpierścienie.

w dużej wygodnej emaliowanej misce wkładamy mięso i cebulę warstwami (cebulę lekko tłumimy rękami, aby wypuściła sok). Każdą warstwę mięsa lekko posyp solą i pieprzem.

cytryny zalać wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok, polewając nim mięso. Wyciśnięte cytrusy mielimy blenderem lub maszynką do mięsa i dodajemy do miski do pozostałych składników.

końcową górną warstwą powinien być łuk. Przykryj miskę pokrywką o odpowiedniej średnicy i wyślij do lodówki do marynowania przez dokładnie 2 godziny.

W międzyczasie przygotujemy Grill do smażenia.

marynowane mięso nawlecz na szaszłyki i smaż równomiernie ze wszystkich stron (smaż na rozżarzonych węglach, tłumiąc wszelkie pojawienie się ognia, ponieważ mięso się z niego przypali).

podawaj szaszłyki wieprzowe ze świeżymi warzywami i ziołami.

zapach jest oszałamiający! Bardzo apetyczne!

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy