skład / składniki
metoda gotowania
myjemy mięso, suszymy ręcznikami papierowymi. Antrykoty kroimy na kawałki (bezpośrednio z kością).
obierz cebulę, spłucz, pokrój w duże półpierścienie.
w dużej wygodnej emaliowanej misce wkładamy mięso i cebulę warstwami (cebulę lekko tłumimy rękami, aby wypuściła sok). Każdą warstwę mięsa lekko posyp solą i pieprzem.
cytryny zalać wrzącą wodą, przeciąć na pół i wycisnąć sok, polewając nim mięso. Wyciśnięte cytrusy mielimy blenderem lub maszynką do mięsa i dodajemy do miski do pozostałych składników.
końcową górną warstwą powinien być łuk. Przykryj miskę pokrywką o odpowiedniej średnicy i wyślij do lodówki do marynowania przez dokładnie 2 godziny.
W międzyczasie przygotujemy Grill do smażenia.
marynowane mięso nawlecz na szaszłyki i smaż równomiernie ze wszystkich stron (smaż na rozżarzonych węglach, tłumiąc wszelkie pojawienie się ognia, ponieważ mięso się z niego przypali).
podawaj szaszłyki wieprzowe ze świeżymi warzywami i ziołami.
zapach jest oszałamiający! Bardzo apetyczne!
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g