skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Cukinia obierz, usuń nasiona.
Krok 2:

Zetrzyj na grubej tarce, sól i wymieszaj. Poczekaj, aż podadzą sok i dobrze wyciśnij. Im lepiej wyciśniesz, tym łatwiej będzie smażyć naleśniki. Nie przesadzaj - w kiełbasach jest już sól.
Krok 3:

Dodaj jajka.
Krok 4:

Zagnieść gęste ciasto. Mąka może potrzebować więcej lub mniej, wszystko zależy od wielkości cukinii.
Krok 5:

Dodaj kurkumę i koperek. U mnie-na minimalnym poziomie, kto lubi bardziej pikantne-możesz dodać więcej.
Krok 6:

Zagnieść grube ciasto. Nie powinien płynąć z łyżki, ale spaść w bryłę.
Krok 7:

Pokrój kiełbaski w paski.
Krok 8:

Połóż naleśniki na rozgrzanej patelni, posyp kiełbasami na wierzchu i wciśnij je do ciasta rękami lub szpatułką.
Krok 9:

Po tym, jak naleśniki są dobrze solone od dołu, odwróć i smaż do miękkości.
smaczniej jest jeść te placki na gorąco. Z sosów dobrze sprawdza się keczup. Zamiast kiełbasek można użyć gotowanej kiełbasy lub szynki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g


