placki z cukinii z kiełbaskami

obfite pikantne naleśniki z kiełbasą dobrze sprawdzą się na śniadanie.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 55 % 11 g
103 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cukinia obierz, usuń nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj na grubej tarce, sól i wymieszaj. Poczekaj, aż podadzą sok i dobrze wyciśnij. Im lepiej wyciśniesz, tym łatwiej będzie smażyć naleśniki. Nie przesadzaj - w kiełbasach jest już sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść gęste ciasto. Mąka może potrzebować więcej lub mniej, wszystko zależy od wielkości cukinii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kurkumę i koperek. U mnie-na minimalnym poziomie, kto lubi bardziej pikantne-możesz dodać więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść grube ciasto. Nie powinien płynąć z łyżki, ale spaść w bryłę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kiełbaski w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż naleśniki na rozgrzanej patelni, posyp kiełbasami na wierzchu i wciśnij je do ciasta rękami lub szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po tym, jak naleśniki są dobrze solone od dołu, odwróć i smaż do miękkości.

smaczniej jest jeść te placki na gorąco. Z sosów dobrze sprawdza się keczup. Zamiast kiełbasek można użyć gotowanej kiełbasy lub szynki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy