panierowane pierścienie kałamarnicy

gotuj panierowane kalmary! Jest szybki, smaczny i zdrowy! Mięso kałamarnicy to nie tylko bardzo smaczny przysmak, ale także bardzo zdrowy! Jest nie tylko znacznie zdrowszy niż mięso każdego ssaka spożywanego przez ludzi, ale także jest niezbędnym źródłem jodu, potasu i żelaza. Istnieje wiele opcji przygotowania tego małża,ale najbardziej lubię panierowaną kałamarnicę z pikantnym sosem.
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 19 g
tłuszcze 47 % 26 g
węglowodany 18 % 10 g
344 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przygotuj ciasto: ubij mleko z jajkiem i solą, aż będzie gładkie.

2. Zanurz pierścienie kalmarów w cieście i zwiń bułkę tartą.

3. Smażyć panierowane pierścienie w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor.

4. Ułóż smażone pierścienie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

5. Przygotuj sos: drobno posiekaj kapary i koperek, a następnie wymieszaj je z majonezem.

6. Przełóż kalmary na półmisek, a sos na sos i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Pierścienie kałamarnicy - 191   kcal/100g

Podobne przepisy