panierowane pierścienie kałamarnicy
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto: ubij mleko z jajkiem i solą, aż będzie gładkie.
2. Zanurz pierścienie kalmarów w cieście i zwiń bułkę tartą.
3. Smażyć panierowane pierścienie w dużej ilości oleju roślinnego na złoty kolor.
4. Ułóż smażone pierścienie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Przygotuj sos: drobno posiekaj kapary i koperek, a następnie wymieszaj je z majonezem.
6. Przełóż kalmary na półmisek, a sos na sos i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Pierścienie kałamarnicy - 191 kcal/100g