placki z kawiorem szczupakowym
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Usuwamy folie z kawioru szczupaka, a następnie wkładamy je do miski.
2. Rozbijamy jajko do kawioru, dodajemy sól, pieprz, czosnek w proszku, mieszamy.
3. Łyżką rozprowadzamy śmietanę, a na niej sodę oczyszczoną.
4. Wymieszaj, przesiej i dodaj mąkę.
5. Za pomocą blendera ubijamy masę (podoba mi się, że blender pomaga "wybrać" to, czego nie można usunąć rękami - wszystkie małe filmy są nawinięte na nóż), aż będą całkowicie jednorodne.
6. Rozgrzej olej roślinny na patelni i za pomocą łyżki rozłóż naleśniki.
7. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
pyszne, apetyczne i aromatyczne!
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Kawior szczupak - 87 kcal/100g