skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier i ubij mikserem, aż uzyskasz mocną pianę.
wlej kefir, wlej cukier waniliowy, wymieszaj masę mikserem przez dosłownie minutę.
dodaj przesianą mąkę. Zagnieść miękkie ciasto.
rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, pokrój w paski (szerokość 4-5 cm), a następnie pokrój każdy pasek na płytki (długość 10-13 cm), na środku płytki wykonaj ukośne cięcie i przekręć przez niego jeden koniec płytki.
wlej olej roślinny do głębokiej patelni o małej średnicy, podgrzej na średnim ogniu.
włóż puste miejsca do wrzącego oleju i usmaż z obu stron. Chrust przygotowuje się bardzo szybko - w ciągu jednej minuty.
Usuń gotowe pyszne (używam szczypiec do gotowania, wygodnie) i rozłóż na papierowych serwetkach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
posyp schłodzony chrust cukrem pudrem i po ułożeniu na talerzu podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g