Edirne-Jigar po turecku

prawdziwy głupi posiłek! Goście docenią! Najdelikatniejsza w środku, chrupiąca na zewnątrz!
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 53 % 8 g
69 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ostrożnie usuwając filmy, usuwając kanały, pokrój wątrobę na dość cienkie plasterki - mniej więcej jak ryba na sushi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie wlej sporo oleju do przestronnego kotła lub głębokiej patelni. Patrząc w przyszłość, powiem, że zawartość tłuszczu w tym naczyniu nie zależy od ilości oleju, który zostanie użyty, ale sukces zależy bezpośrednio. Będzie mało oleju-to wszystko, okaże się jakieś bzdury, a nie Edirne-Jigar! Dżigar-wątroba, po turecku, azerbejdżańsku i uzbecku. Wydaje się, że we wszystkich językach tureckich ta część zamienna nazywa się tak samo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić wątrobę i umieścić mąkę w pobliżu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cóż, zwiń garść wątroby w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odpowiednio strząśnij - co się przykleiło, nie potrzebujemy nadmiaru mąki w oleju!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I do rozgrzanego oleju

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj łyżką cedzakową, aby wątroba nie sklejała się ze sobą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    35-40 sekund i taki jest kolor!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz jest taka suszona papryka. Młoda, niedojrzała papryka została zebrana i wysuszona w cieniu. Nie jest zbyt pikantny, jest umiarkowany, ale też dość smaczny, aromatyczny. Nie wiem, jak ci to zastąpić, a ja mam podobny hiszpański, a w razie czego wezmę zwykłą paprykę, choć nie suszoną. Chociaż pokroić w plastry i wysuszyć w zwykłym lekko otwartym i ledwo gorącym piekarniku, jako kęs, w przeciwnym razie ta papryka znika na zawsze-drobiazg!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ogólnie rzecz biorąc, pieprz jest również w oleju. I nawet nie smaż, ale po prostu podgrzej. Wyobrażam sobie, że te kawałki wątroby, które zostaną usmażone w drugiej partii, będą bardziej zabawne, dziarskie, smaczniejsze!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cóż, widzisz? Stały się jakby jeszcze bardziej suche, kruche, nie, nawet nie tak-chrupiące. Jadłem wątrobę, zjadłem kilka kawałków i było pyszne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz spójrz na boisko. Dzianina papryki z tyłu i po prawej to Dekoracja, to jak dotąd świeża papryka. Po lewej i przedniej stronie znajduje się sos pomidorowy i świeży pieprz. Tak, zetrzyj pomidory i paprykę na tarce, podgrzej je kroplą oleju, Posol Po prawej stronie świeże warzywa i cebula, bo po co gotować to, co można jeść na surowo, otrzymując witaminy i korzyści? Co więcej, jogurt stoi w pobliżu. Tak, jogurt w Edirne Jet warty, ma konotację świeżej mozzarelli, można go

bardzo delikatna wątroba! A na zewnątrz chrupie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal / 100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy