skład / składniki
metoda gotowania
oczyść karasie z łusek, wypatrosz, odetnij płetwy, a następnie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
pocieramy tusze Karasi solą, posypujemy trochę pieprzem, odstawiamy na 5 minut, aby sól została wchłonięta.
wlej mąkę do płaskiego naczynia, dobrze panieruj rybę ze wszystkich stron, smaż na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym przez 3 minuty z każdej strony.
rozprowadzamy śmietanę w misce, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i taką samą ilość pieprzu, mieszamy.
drobno posiekaj koperek i pietruszkę, Dodaj do sosu (część pietruszki Zostaw do dekoracji gotowego dania).
wlej Karaś z powstałym sosem śmietanowym i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
podawaj Karaś z ulubionym dodatkiem, posypując pozostałą natką pietruszki.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g