Karaś duszony w śmietanie

Dowiedz się, jak gotować pyszne ryby! Prosty przepis! . Ponieważ mój tata jest rybakiem z doświadczeniem, znam wiele dań rybnych i chcę się z Tobą podzielić jednym z nich. Karaś jest pyszny nie tylko smażony, ale także duszony, zwłaszcza w sosie śmietanowym) wierzyć na słowo - to jedno, ale lepiej sprawdzić na osobistym doświadczeniu-gotuj, spróbuj dla zdrowia!)))
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 33 % 10 g
164 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

oczyść karasie z łusek, wypatrosz, odetnij płetwy, a następnie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

pocieramy tusze Karasi solą, posypujemy trochę pieprzem, odstawiamy na 5 minut, aby sól została wchłonięta.

wlej mąkę do płaskiego naczynia, dobrze panieruj rybę ze wszystkich stron, smaż na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym przez 3 minuty z każdej strony.

rozprowadzamy śmietanę w misce, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i taką samą ilość pieprzu, mieszamy.

drobno posiekaj koperek i pietruszkę, Dodaj do sosu (część pietruszki Zostaw do dekoracji gotowego dania).

wlej Karaś z powstałym sosem śmietanowym i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

podawaj Karaś z ulubionym dodatkiem, posypując pozostałą natką pietruszki.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy