skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane z surowych ziemniaków? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od preferencji. Możesz zastąpić olej słonecznikowy dowolnym innym, w tym masłem, smalcem lub tłuszczem do gotowania.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, osusz serwetkami i obierz. Zetrzyj surowe ziemniaki na drobnej tarce, spuść uwolniony sok. Aby naleśniki nie były zbyt suche, nie wyciskaj startych ziemniaków.
Krok 3:
Do startych ziemniaków dodaj surowe jajko i wymieszaj masę.
Krok 4:
Następnie dodaj śmietanę. Mieszaj masę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5:
Przesiej mąkę przez drobne sito, aby była bardziej przewiewna i usuń grudki, jeśli takie istnieją.
Krok 6:
Wymieszaj przesianą mąkę w porcjach z tartymi ziemniakami. Powinieneś uzyskać gęstą, umiarkowanie lepką jednorodną masę.
Krok 7:
Sól, pieprz masę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 8:
Smażyć placki ziemniaczane na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Podawaj danie na gorąco ze śmietaną lub dowolnym pikantnym sosem.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g