placki ziemniaczane z surowych ziemniaków

szybkie, proste, pyszne śniadanie lub kolacja dla całej rodziny! Placki ziemniaczane z surowych ziemniaków to świetne danie budżetowe, które nadaje się na wiele okazji. Możesz go podawać o każdej porze dnia. Naleśniki są dobre nawet po schłodzeniu, można je zabrać ze sobą do pracy jako obfitą przekąskę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 69 % 22 g
154 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki ziemniaczane z surowych ziemniaków? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od preferencji. Możesz zastąpić olej słonecznikowy dowolnym innym, w tym masłem, smalcem lub tłuszczem do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, osusz serwetkami i obierz. Zetrzyj surowe ziemniaki na drobnej tarce, spuść uwolniony sok. Aby naleśniki nie były zbyt suche, nie wyciskaj startych ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do startych ziemniaków dodaj surowe jajko i wymieszaj masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj śmietanę. Mieszaj masę do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę przez drobne sito, aby była bardziej przewiewna i usuń grudki, jeśli takie istnieją.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj przesianą mąkę w porcjach z tartymi ziemniakami. Powinieneś uzyskać gęstą, umiarkowanie lepką jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz masę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć placki ziemniaczane na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Podawaj danie na gorąco ze śmietaną lub dowolnym pikantnym sosem.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy