kutab z serem

azerbejdżańskie ciastka przaśne z nadzieniem. Bardzo proste danie, które nie jest trudne do przygotowania. Na suchej patelni kutaby pieczą się jak tortille i nie przyklejają się. Można je również smażyć na oleju roślinnym, takim jak chebureki. Wariant z serem można urozmaicić, dodając różne rodzaje zieleni, a także mieszając różne rodzaje sera. Kutaby można podawać na stole z kwaśnym mlekiem, kwaśną śmietaną, sałatką warzywną, a także herbatą, a nawet piwem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 12 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 52 % 29 g
294 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować kutab z serem, Weź na liście wymaganą ilość mąki, wody, oleju roślinnego, soli oraz do nadziewania twardego sera i suszonych ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zagnieść świeże ciasto: połączyć 2 szklanki mąki ze szklanką wody, dodać olej roślinny, szczyptę soli i wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zagniatamy ciasto rękami, stopniowo dodając pozostałą mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj kulkę z ciasta, pozostaw na dziesięć minut i przygotuj nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto kroimy na kawałki o tej samej wielkości, w tym przepisie jest ich 16.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp blat mąką, aby ciasto nie przywierało podczas wałkowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta cienko na blacie wałkiem do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż starty ser na połowie rozwałkowanej tortilli, posyp suszonymi ziołami (opcjonalnie).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zginamy ciasto na środku, przykrywając nadzienie wolną stroną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli krawędzie ciasta są nierówne, odetnij nadmiar ciasta, naciśnij krawędzie palcami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie mocujemy krawędzie kutaba, dociskając je widelcem, jak pokazano na zdjęciu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Widelcem przebijamy kutab w kilku miejscach, aby podczas smażenia wydostało się powietrze.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformowane produkty kładziemy na gorącej, suchej patelni bez tłuszczu i pieczemy na małym ogniu przez 2-3 minuty z jednej strony, aby lekko się zrumieniły.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tymczasem w ten sam sposób tworzymy następujące kutaby.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Odwróć każdy kutab na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Usuń gotowe kutaby z patelni i złóż je na płaskim naczyniu, smarując je masłem. Podawaj gorące kutaby na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy