skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj naleśniki:
- przesiej mąkę do miski, rozbij do niej jajka;
- dodaj sól i cukier;
- wymieszaj masę trzepaczką, stopniowo wlewając wodę;
- doprowadzamy ciasto do pełnej jednorodności, bez jednej grudki, po czym wlewamy olej roślinny;
- smażyć cienkie naleśniki z obu stron, lekko smarując patelnię olejem roślinnym.
2. Teraz przygotowujemy nadzienie:
- mięso myjemy, gotujemy do miękkości;
- cebulę obieramy, kroimy w kostkę;
- smażyć cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, a następnie przejść przez maszynę do mięsa wraz z wieprzowiną.
3. Formujemy nalistniki i smażymy je:
- rozłóż mięso mielone na naleśniku, zawiń je, nadając kształt koperty;
- smażyć "koperty" na gorącej patelni, kładąc szew w dół;
- odwróć i usmaż drugą stronę.
pachnące złote nalistniki z mięsem doskonale komponują się z zimną śmietaną.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g