tortille Tureckie z serem

kuchnia turecka! Łatwe i proste! I bardzo smaczne! Bardzo delikatne tortille. Możesz gotować z różnymi nadzieniami, na przykład z mięsem, z warzywami, z cukrem i cynamonem, z kurczakiem i grzybami!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 53 % 21 g
208 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, oliwę z oliwek, wodę. Zagnieść dość miękkie ciasto, nadać mu kształt kuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel piłkę na 6 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwałkuj każdy w warstwę o średnicy około 17 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto na wałku do ciasta, rozwałkuj je obiema rękami bezpośrednio na wałku do ciasta od środka do krawędzi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien otrzymać cienkie koło o średnicy około 30 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp serem i ziołami warstwy ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń jak na zdjęciu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć w ten sposób

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dwie rzeczy zmieściły się na patelni o średnicy 28 cm. Smaż z obu stron na złoty kolor przez 3 minuty.

posmaruj gotowe tortille masłem i ułóż jeden na drugim.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy