Budyniowe cienkie naleśniki na serwatce

oryginalny przepis na naleśniki z ciasta parzonego na serwatce. Naleśniki są cienkie i gęste, dobrze jest zawinąć w nie nadzienie, w tym przypadku słodkie. Jeśli zmniejszysz ilość cukru i cukru waniliowego, możesz zrobić naleśniki z solonym nadzieniem.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 68 % 21 g
156 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dobrze ubij jajka cukrem, aż się spienią.

2. Dodaj serwatkę mleczną, cukier waniliowy, olej roślinny.

3. Przesiej mąkę w częściach, dobrze wymieszaj, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.

4. Ciasto powinno być grubsze niż zwykłe ciasto naleśnikowe, jak na naleśnikach.

5. W osobnym rondlu podgrzej mleko do wrzenia.

6. Gorące mleko wlewamy cienkim strumieniem do ciasta i mieszamy, otrzymujemy ciasto parzone.

7. Cienkim strumieniem wlewamy ciasto i pieczemy naleśniki z obu stron, na dobrze

rozgrzanej patelni bez dodatku oleju (można ją nasmarować po raz pierwszy).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy