Budyniowe cienkie naleśniki na serwatce
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze ubij jajka cukrem, aż się spienią.
2. Dodaj serwatkę mleczną, cukier waniliowy, olej roślinny.
3. Przesiej mąkę w częściach, dobrze wymieszaj, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
4. Ciasto powinno być grubsze niż zwykłe ciasto naleśnikowe, jak na naleśnikach.
5. W osobnym rondlu podgrzej mleko do wrzenia.
6. Gorące mleko wlewamy cienkim strumieniem do ciasta i mieszamy, otrzymujemy ciasto parzone.
7. Cienkim strumieniem wlewamy ciasto i pieczemy naleśniki z obu stron, na dobrze
rozgrzanej patelni bez dodatku oleju (można ją nasmarować po raz pierwszy).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g