placki z dyni i cukinii
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
więc zaczynamy gotowanie od przygotowania składników, dla których myjemy dynię, cukinię i cebulę. Wszystkie trzy na tarce (niezbyt grubo) lub zmielić blenderem. Wyciśnij nadmiar soku.
w głębokiej misce wymieszaj cukinię, dynię i cebulę, rozbij do nich jajko i wlej mąkę z proszkiem do pieczenia. Sól masę i wymieszaj. Warto dokładnie wymieszać, aby mąka i jajko były dobrze rozłożone między warzywami.
rozłóż naleśniki na gorącej patelni za pomocą łyżki stołowej i smaż na oleju roślinnym z obu stron (nie żałujemy oleju, powinien pokryć naleśniki do połowy grubości).
połóż gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, pozwól, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się i możesz bezpiecznie podać!
jedz z przyjemnością i bądź pozytywny)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g