placki z dyni i cukinii

naleśniki warzywne-nie możesz wymyślić smaczniejszego Dania! Polizasz palce-tak możesz opisać placki z dyni i cukinii. Najczęściej podaję to danie ze śmietaną - bardzo dobre połączenie smakowe! Radzę spróbować, teraz jest sezon warzywny)
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 62 % 23 g
węglowodany 30 % 11 g
250 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

więc zaczynamy gotowanie od przygotowania składników, dla których myjemy dynię, cukinię i cebulę. Wszystkie trzy na tarce (niezbyt grubo) lub zmielić blenderem. Wyciśnij nadmiar soku.

w głębokiej misce wymieszaj cukinię, dynię i cebulę, rozbij do nich jajko i wlej mąkę z proszkiem do pieczenia. Sól masę i wymieszaj. Warto dokładnie wymieszać, aby mąka i jajko były dobrze rozłożone między warzywami.

rozłóż naleśniki na gorącej patelni za pomocą łyżki stołowej i smaż na oleju roślinnym z obu stron (nie żałujemy oleju, powinien pokryć naleśniki do połowy grubości).

połóż gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, pozwól, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się i możesz bezpiecznie podać!

jedz z przyjemnością i bądź pozytywny)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy