naleśniki na serwatce z mąką gryczaną
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Jajka kurze i serwatkę ubijamy trzepaczką lub mikserem, dla kogo jest to wygodne.
2. Oddzielnie przesiej mąkę, aby była nasycona powietrzem i wymieszaj z solą i cukrem.
3. W misce wymieszaj wszystkie składniki, powoli wlewając płyn porcjami do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
4. Ciasto odstawić na 1 godzinę.
5. Na rozgrzanej patelni, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym, smażyć naleśniki z obu stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g