naleśniki na serwatce z mąką gryczaną

bardzo łatwy w przygotowaniu i niesamowicie pyszny. Zgodnie z tym przepisem możesz gotować naleśniki gryczane z różnymi nadzieniami, jeśli chcesz ze słodkim-włóż trochę cukru do ciasta. Pachnące i bardzo smaczne rosyjskie naleśniki gryczane na serwatce!
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 62 % 29 g
240 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Jajka kurze i serwatkę ubijamy trzepaczką lub mikserem, dla kogo jest to wygodne.

2. Oddzielnie przesiej mąkę, aby była nasycona powietrzem i wymieszaj z solą i cukrem.

3. W misce wymieszaj wszystkie składniki, powoli wlewając płyn porcjami do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.

4. Ciasto odstawić na 1 godzinę.

5. Na rozgrzanej patelni, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym, smażyć naleśniki z obu stron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy