naleśniki na serwatce z masłem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze ubij jajka z cukrem, aż uzyskasz stabilną pianę.
2. Dodaj serwatkę mleczną (temperatura pokojowa), stopione masło i sól.
3. Przesiej mąkę w częściach, dobrze wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie grudki całkowicie się rozpuszczą.
4. Ugasić sodę w occie i dodać do ciasta. Wymieszaj wszystko jeszcze raz. Pozostaw na 15-20 minut, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, są to przyszłe dziury w naleśnikach.
5. Podgrzej patelnię i posmaruj ją olejem roślinnym. W małych częściach wlej ciasto na patelnię i usmaż.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g