naleśniki na serwatce z masłem

miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach naleśniki o kremowym smaku. Ten przepis dostał się od mojej babci. Nauczyła mnie ich pieczenia na starej patelni z grubym dnem. Naleśniki można przygotować według własnego gustu, dodając więcej lub mniej mąki, okazuje się cienkie lub odwrotnie bujne. Przygotuj pyszne naleśniki i poczęstuj swoich bliskich!
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 63 % 27 g
218 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dobrze ubij jajka z cukrem, aż uzyskasz stabilną pianę.

2. Dodaj serwatkę mleczną (temperatura pokojowa), stopione masło i sól.

3. Przesiej mąkę w częściach, dobrze wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie grudki całkowicie się rozpuszczą.

4. Ugasić sodę w occie i dodać do ciasta. Wymieszaj wszystko jeszcze raz. Pozostaw na 15-20 minut, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, są to przyszłe dziury w naleśnikach.

5. Podgrzej patelnię i posmaruj ją olejem roślinnym. W małych częściach wlej ciasto na patelnię i usmaż.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy