Bruschetta z awokado

Włoska przekąska na twoim stole! To bardzo proste! Danie o nazwie Bruschetta ma pewne podobieństwo do naszej kanapki i jest idealne na przekąskę. Bruschetta z awokado ugotowałam po raz pierwszy i jestem pewna, że będę gotować więcej-bardzo smaczne!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 61 % 25 g
227 kcal
IG: 12 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

więc zaopatrz się w dobry nastrój i zacznij:

- pokrój biały chleb na plasterki;

- skrop oliwą z oliwek każdy kęs;

- smażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony);

- ząbek czosnku obierz, przekrój na pół i przetrzyj plasterkiem gorące tosty;

- pozostały ząbek czosnku obrać, wycisnąć przez prasę;

- pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki;

- awokado obrać, pokroić na kawałki;

- ogórek umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę;

- bazylię umyć, posiekać nożem;

- do miski wlej oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, włóż kleik czosnkowy, pomidor, awokado, ogórek, bazylię, sól i wymieszaj;

- dopraw każdy tost powstałym dressingiem.

podawaj bruschetty na stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy