Bruschetta z awokado
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
więc zaopatrz się w dobry nastrój i zacznij:
- pokrój biały chleb na plasterki;
- skrop oliwą z oliwek każdy kęs;
- smażyć na suchej patelni z obu stron na złoty kolor (około 1-2 minuty z każdej strony);
- ząbek czosnku obierz, przekrój na pół i przetrzyj plasterkiem gorące tosty;
- pozostały ząbek czosnku obrać, wycisnąć przez prasę;
- pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki;
- awokado obrać, pokroić na kawałki;
- ogórek umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę;
- bazylię umyć, posiekać nożem;
- do miski wlej oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, włóż kleik czosnkowy, pomidor, awokado, ogórek, bazylię, sól i wymieszaj;
- dopraw każdy tost powstałym dressingiem.
podawaj bruschetty na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g