posiekane kotlety z kurczaka z serem

kotlety z kurczaka z serem i ziołami-polizasz palce! Syn od dawna prosił o zrobienie czegoś takiego jak bryłki McDonalda. Zrobiłam te kotlety. Z pewnością nie jest dokładnie taki sam, ale nie mniej smaczny. Ich sekret polega na tym, że mięso nie jest przewijane w maszynce do mięsa, ale mielone ręcznie nożem. Kotlety są bardzo soczyste i miękkie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 20 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 22 % 7 g
150 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mięso, ser, musztardę i zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajko, aż będzie gładkie i lekko posolone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej bułkę tartą na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj średnie kotlety z mięsa mielonego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej, zanurzyć w ubitym jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż kotlety na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.

dostałem 8 średnich kotletów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy