skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kwaśne mleko do głębokiej miski, wlej cukier i rozbij jajka. Za pomocą trzepaczki spraw, aby mieszanina była jednorodna.
2. W innej misce (powinna być również głęboka i przestronna) przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie wlej do niej płynną masę na bazie kwaśnego mleka.
3. Zagniatamy ciasto trzepaczką (więc nie będzie grudek), ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę konsystencją.
4. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i włóż ciasto.
5. Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy trochę oleju roślinnego (można nasmarować silikonową szczotką, aby nie wlać nadmiaru) i wlać ciasto chochlą, rozprowadzając je na dnie.
6. Smażyć z obu stron na piękny rumieniec.
gotowe naleśniki układamy w stos i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g