skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do kubka, wlej cukier, zetrzyj mieszaninę widelcem, aż będzie gładka.
2. Lekko podgrzej kwaśne mleko i wlej do niego mieszaninę jajek, dodaj szczyptę soli, wymieszaj.
3. Wlej mąkę do powstałej mieszanki, wymieszaj (nie martw się, że ciasto jest zbyt gęste i powinno być, najważniejsze jest dokładne wymieszanie, aż będzie gładkie i gładkie).
4. Wlej sodę do miski i zalej ją wrzącą wodą (reakcja pójdzie, nie bój się), wymieszaj i włóż Części do ciasta, energicznie mieszając za każdym razem. Okazuje się ciasto parzone.
5. Pozostaw ciasto na pół godziny w ciepłym miejscu, a następnie wlej olej roślinny, wymieszaj i upiecz naleśniki. Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię olejem roślinnym, a potem nie możesz tego zrobić.
podawaj naleśniki na stole ze śmietaną, miodem, dżemem - w końcu z każdym dodatkiem będą wyjątkowe!
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g