skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź produkty z listy: żeberka wieprzowe, ziemniaki, marchew, cebula, papryka (opcjonalnie), sól, czarny pieprz, liść laurowy, woda.
Krok 2:
Obierz i pokrój marchewki, cebulę i paprykę na kawałki średniej wielkości.
Krok 3:
Obierz i pokrój ziemniaki w dużą kostkę.
Krok 4:
Podsmaż żeberka ze wszystkich stron w kotle, dodaj cebulę i kontynuuj smażenie.
Krok 5:
Dodaj ziemniaki, również lekko podsmaż podczas mieszania.
Krok 6:
Na koniec dodaj marchewki i paprykę, krótko podsmaż i dodaj szklankę wody. Sól, pieprz. Dusić na małym ogniu pod pokrywką przez około godzinę, 10-15 minut przed gotowaniem umieścić liść laurowy.
Krok 7:
Posyp gotowe danie świeżymi ziołami.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
proste i satysfakcjonujące danie do podania na lunch lub kolację.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g