kurczak w sosie słodko-kwaśnym z miodem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i cienko pokrój w półpierścienie.
2. Podgrzej patelnię i wlej do niej trochę oleju słonecznikowego. Lekko usmaż na nim cebulę.
3. Filet z kurczaka myjemy i kładziemy na ręczniku papierowym, aby nadmiar wody był szklany. Kroimy w paski i wysyłamy do smażenia na cebuli.
4. Paprykę i pomidory kroimy w paski i dodajemy do kurczaka. Lekko usmaż.
5. Dodaj pozostałe składniki: miód, sos sojowy i przyprawy (dobrze sprawdzają się kurkuma i mielony pieprz).
wyciśnij czosnek i sól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
nasze danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g