kurczak w sosie słodko-kwaśnym z miodem

Łatwe do przygotowania pyszne i niezwykłe danie! Filet z kurczaka to dietetyczne, delikatne mięso. Często jest przygotowywany w każdej rodzinie. Chcę podzielić się przepisem, o który poprosiła Sąsiadka. Poszedłem odwiedzić, a tam był niesamowity zapach. Gotowała danie z kurczaka w niezwykłym, pikantnym sosie. Ugotowałem ten przepis w domu, mój mąż był zachwycony. Można podawać z dodatkiem lub z warzywami. Pamiętaj, aby zanotować ten przepis!
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 33 % 9 g
129 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Obierz cebulę i cienko pokrój w półpierścienie.

2. Podgrzej patelnię i wlej do niej trochę oleju słonecznikowego. Lekko usmaż na nim cebulę.

3. Filet z kurczaka myjemy i kładziemy na ręczniku papierowym, aby nadmiar wody był szklany. Kroimy w paski i wysyłamy do smażenia na cebuli.

4. Paprykę i pomidory kroimy w paski i dodajemy do kurczaka. Lekko usmaż.

5. Dodaj pozostałe składniki: miód, sos sojowy i przyprawy (dobrze sprawdzają się kurkuma i mielony pieprz).

wyciśnij czosnek i sól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

nasze danie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy