kruche ciasto Lipskie z dżemem

to orzechowe ciasto! Pyszne i słodkie! Częstować. Byłeś (- aś) w Lipsku?podziel się wrażeniami!..ja też...ale tutaj możemy spróbować ciasta! To wizytówka! Spróbuj, bardzo smaczne!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 33 % 25 g
węglowodany 58 % 44 g
418 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc robimy pierwsze kruche ciasto. Bierzemy zimne masło i kroimy je w mąkę z cukrem, mielimy rękami , dodajemy żółtka. Zagnieść ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na razie przygotuj produkty do ciasta migdałowego. Migdały można zastąpić dowolnym mielonym orzechem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka na szczyty i usuń je na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij miękkie masło na biało z cukrem pudrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żółtka, mąkę, skrobię i zmielone migdały. Następnie dodaj ubite białka w częściach. I delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy ciasto. Bierzemy 3/4 . I rozwałkuj go na papierze przez folię. W PLAST. Około 39 na 30.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz rozprowadzamy warstwę dżemem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto migdałowe na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Resztę ciasta rozwałkuj na warstwę i podziel na paski. Rozłóż te paski na wierzchu ciasta po przekątnej.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180gr na25-30cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto na gorąco posmaruj dżemem. Smacznego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy