skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc robimy pierwsze kruche ciasto. Bierzemy zimne masło i kroimy je w mąkę z cukrem, mielimy rękami , dodajemy żółtka. Zagnieść ciasto.
Krok 2:
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 3:
Na razie przygotuj produkty do ciasta migdałowego. Migdały można zastąpić dowolnym mielonym orzechem.
Krok 4:
Ubij białka na szczyty i usuń je na bok.
Krok 5:
Ubij miękkie masło na biało z cukrem pudrem.
Krok 6:
Dodaj żółtka, mąkę, skrobię i zmielone migdały. Następnie dodaj ubite białka w częściach. I delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Wyjmujemy ciasto. Bierzemy 3/4 . I rozwałkuj go na papierze przez folię. W PLAST. Około 39 na 30.
Krok 8:
Teraz rozprowadzamy warstwę dżemem.
Krok 9:
Rozłóż ciasto migdałowe na wierzchu.
Krok 10:
Resztę ciasta rozwałkuj na warstwę i podziel na paski. Rozłóż te paski na wierzchu ciasta po przekątnej.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180gr na25-30cm.
Krok 11:
Gotowe ciasto na gorąco posmaruj dżemem. Smacznego.
Krok 12:
Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal / 100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g