skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej drożdże do miski, dodaj cukier, wlej ciepłą wodę (200 ml) i przesiej trochę mąki (około 100 g).
2. Wymieszaj powstałe ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut.
3. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę.
4. Dodaj pozostałą ciepłą wodę do ciasta, w którym wstępnie suche przyprawy, przesiej pozostałą porcję mąki, zagniataj jednorodne ciasto, gęstszą konsystencję niż naleśniki.
5. Jajka dzielimy na białka i żółtka, żółtka mieszamy z ciastem razem z posiekaną cebulą, a białka ubijamy w mocną pianę za pomocą miksera.
6. Gdy ciasto pasuje po raz drugi (po około pół godzinie), wprowadzamy do niego ubite białka.
7. Ciasto rozprowadzamy na patelni za pomocą łyżki stołowej i smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron, aż będzie apetyczny złoty kolor.
Tak, możesz już pobrać próbkę!
pyszne, proste, nie drogie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g