skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso myjemy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (bierzemy mały ruszt). Cebulę obieramy, siekamy tak drobno, jak to możliwe (najlepiej zmielić blenderem lub zetrzeć). W głębokiej misce łączymy mięso mielone z cebulą, dodajemy czosnek przepuszczony przez prasę, a także drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem soli i pieprzu. Z powstałej masy tworzymy małe płaskie kotlety.
2. Wlej kefir do głębokiej miski i wlej sodę, pozostaw na minutę lub dwie, aby reakcja minęła. Następnie rozbij jajko na kefir, dodaj sól i cukier, wymieszaj masę trzepaczką, a następnie przesiej do niej mąkę. Bardzo wygodne jest wyrabianie ciasta mikserem, ale możesz też trzepaczką, po prostu będzie dłużej. Konsystencja ciasta jest jak naleśniki, nawet trochę grubsze.
3. Wysyłamy patelnię do ognia, wlewamy olej roślinny. Za pomocą łyżki stołowej umieść małe naleśniki na rozgrzanej patelni, umieść kotlet na środku każdego, przykryj niewielką ilością ciasta. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut z każdej strony (jeśli zwiększysz ogień, ciasto spali się, a mięso mielone pozostanie niedopieczone).
podawaj białe na gorąco, dekorując gałązką zieleni.
cóż, bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g