leniwe bieluchy z cebulą

obfity obiad bez kłopotów! Gotuj z przyjemnością! Jeśli mam bielashę na obiad, nie musisz dzwonić do nikogo przez długi czas, wszystko jest tutaj, czekając, aż podam go na stole. To dobre danie, szybko się gotuje, nie trzeba ugniatać ciasta rękami, a jeśli mięso mielone jest już gotowe, to ogólnie jest super) spróbuj, krewni to docenią!
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 39 % 16 g
węglowodany 41 % 17 g
247 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Mięso myjemy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (bierzemy mały ruszt). Cebulę obieramy, siekamy tak drobno, jak to możliwe (najlepiej zmielić blenderem lub zetrzeć). W głębokiej misce łączymy mięso mielone z cebulą, dodajemy czosnek przepuszczony przez prasę, a także drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj z dodatkiem soli i pieprzu. Z powstałej masy tworzymy małe płaskie kotlety.

2. Wlej kefir do głębokiej miski i wlej sodę, pozostaw na minutę lub dwie, aby reakcja minęła. Następnie rozbij jajko na kefir, dodaj sól i cukier, wymieszaj masę trzepaczką, a następnie przesiej do niej mąkę. Bardzo wygodne jest wyrabianie ciasta mikserem, ale możesz też trzepaczką, po prostu będzie dłużej. Konsystencja ciasta jest jak naleśniki, nawet trochę grubsze.

3. Wysyłamy patelnię do ognia, wlewamy olej roślinny. Za pomocą łyżki stołowej umieść małe naleśniki na rozgrzanej patelni, umieść kotlet na środku każdego, przykryj niewielką ilością ciasta. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut z każdej strony (jeśli zwiększysz ogień, ciasto spali się, a mięso mielone pozostanie niedopieczone).

podawaj białe na gorąco, dekorując gałązką zieleni.

cóż, bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy