miękkie placki na kefirze z jajkiem
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
dodaj cukier, sól i olej roślinny do kefiru, wymieszaj. Wlać mąkę zmieszaną z sodą, zagnieść ciasto. Ugniataj go rękami, aż przestanie przyklejać się do rąk i stołu. Przykryj ciasto filiżanką, w której zostało ugniatane, odstaw.
do nadzienia gotuj jajka przez 8 minut, ostudź, następnie obierz i drobno pokrusz. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj. Dodaj koperek do jajek, sól i umieść kilka łyżek roztopionego masła. Nadzienie jest gotowe. Pokrój ciasto na 20-22 kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek, umieść łyżkę nadzienia na środku i uformuj placki. Podgrzej patelnię i usmaż je olejem. Połóż gotowe placki na serwetce. Ciasta smażone na kefirze najlepiej podawać na gorąco, chociaż są również smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g