skład / składniki
metoda gotowania
opłucz cielęcinę, osusz serwetką, usuń wszystkie filmy i żyły. Pokrój mięso na porcje-sznycle o grubości 1,5 cm. Następnie lekko pobij, aby grubość sznycla wynosiła 0,5 cm.
posolić i pieprzyć każdy sznycel po obu stronach, lekko naciąć na całej długości. Jest to konieczne, aby mięso nie zwijało się podczas smażenia. Ale nie przecinaj do końca.
ubij 2 jajka solą w misce. Wlej mąkę do talerza, bułkę tartą do drugiego talerza.
Zwiń sznycle z obu stron najpierw w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce tartej. Panierka powinna być gęsta, ponieważ od tego zależy soczystość mięsa. Przenieś wszystkie kawałki przygotowane do smażenia na osobne naczynie.
musisz usmażyć sznycle na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym wlanym na głębokość 1,5 cm. Olej powinien być gorący, ale nie gotować. Sznycel smażyć przez 1 minutę z jednej strony, następnie odwrócić i smażyć przez 1 minutę z drugiej strony. Odwróć ponownie i smaż przez 3-4 minuty z obu stron. Mięso powinno mieć apetyczną skórkę. Po usmażeniu opuść każdy kawałek na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Po 3-4 minutach sznycle przełożyć na półmisek, a następnie podawać natychmiast. Możesz z przystawką, możesz z sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g