sznycel Wiedeński z cielęciną

soczysty i apetyczny sznycel wiedeński, spróbuj, nie pożałujesz! Tradycyjny przepis z Wiednia! Zamiast cielęciny można użyć wieprzowiny.
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 15 g
tłuszcze 47 % 24 g
węglowodany 24 % 12 g
318 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

opłucz cielęcinę, osusz serwetką, usuń wszystkie filmy i żyły. Pokrój mięso na porcje-sznycle o grubości 1,5 cm. Następnie lekko pobij, aby grubość sznycla wynosiła 0,5 cm.
posolić i pieprzyć każdy sznycel po obu stronach, lekko naciąć na całej długości. Jest to konieczne, aby mięso nie zwijało się podczas smażenia. Ale nie przecinaj do końca.
ubij 2 jajka solą w misce. Wlej mąkę do talerza, bułkę tartą do drugiego talerza.
Zwiń sznycle z obu stron najpierw w mące, potem w jajkach, a następnie w bułce tartej. Panierka powinna być gęsta, ponieważ od tego zależy soczystość mięsa. Przenieś wszystkie kawałki przygotowane do smażenia na osobne naczynie.
musisz usmażyć sznycle na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym wlanym na głębokość 1,5 cm. Olej powinien być gorący, ale nie gotować. Sznycel smażyć przez 1 minutę z jednej strony, następnie odwrócić i smażyć przez 1 minutę z drugiej strony. Odwróć ponownie i smaż przez 3-4 minuty z obu stron. Mięso powinno mieć apetyczną skórkę. Po usmażeniu opuść każdy kawałek na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Po 3-4 minutach sznycle przełożyć na półmisek, a następnie podawać natychmiast. Możesz z przystawką, możesz z sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy