placki drożdżowe na patelni
skład / składniki
24
porcje:
metoda gotowania
podgrzej trochę mleko, dodaj tam cukier i saszetkę suchych drożdży, dobrze wymieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą,i razem z niewielką ilością mąki Wyślij do miski.
umieszczając miskę w ciepłym miejscu, przykrywając ją czystym ręcznikiem, odstawiamy na 15-20 minut. w osobnej misce ubij jajko i sól, dodaj do ciasta olej roślinny, dobrze wymieszaj. Mieszając ciasto, stopniowo dodawaj mąkę. Gdy zgęstnieje, ugniataj go rękami.
pokrój ciasto na małe, jednakowe kawałki. Ugniatamy każdy z nich rękami w okrągłe ciasto. Rozłóż ciasta na posypanej mąką powierzchni.
najwyższy czas na wypełnienie, możesz użyć dowolnego. Ostrożnie rozłóż nasze nadzienie na środku ciasta i przyklej krawędzie. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej go. Kładziemy placki szwem w dół. Smaż je z obu stron, aż pokryją się złotą skórką. Kładziemy je na ręczniku, aby nadmiar oleju spłynął. Gotowe ciasta można podawać do stołu. Smacznego!
umieszczając miskę w ciepłym miejscu, przykrywając ją czystym ręcznikiem, odstawiamy na 15-20 minut. w osobnej misce ubij jajko i sól, dodaj do ciasta olej roślinny, dobrze wymieszaj. Mieszając ciasto, stopniowo dodawaj mąkę. Gdy zgęstnieje, ugniataj go rękami.
pokrój ciasto na małe, jednakowe kawałki. Ugniatamy każdy z nich rękami w okrągłe ciasto. Rozłóż ciasta na posypanej mąką powierzchni.
najwyższy czas na wypełnienie, możesz użyć dowolnego. Ostrożnie rozłóż nasze nadzienie na środku ciasta i przyklej krawędzie. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej go. Kładziemy placki szwem w dół. Smaż je z obu stron, aż pokryją się złotą skórką. Kładziemy je na ręczniku, aby nadmiar oleju spłynął. Gotowe ciasta można podawać do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g