filet z kurczaka w cieście

Zachwyć swoje zwierzęta tym przepysznym filetem z kurczaka w cieście!
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 30 % 10 g
158 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min
umyj filet z kurczaka i podziel na porcje. Odrzuć każdy przez plastikową torbę. Następnie sól, pieprz do smaku.
w ciepłym mleku rozcieńczyć mąkę, dodać jajka, olej roślinny, sól, wymieszać i pozostawić na 20 minut.
zanurz kawałki kurczaka w cieście i usmaż na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym po obu stronach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy