pyszny kurczak w sosie curry z czosnkiem

Spróbuj! I odkryjesz zupełnie nowy smak kurczaka! Bardzo smaczne i aromatyczne danie! Bogactwo przypraw i ostrość potrawy można regulować w zależności od osobistych preferencji! Gotowany ryż jest idealny do dekoracji.
AleksandraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 21 % 5 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kurczaka w sosie curry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz i posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż kawałki kurczaka na patelni dosłownie przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie kroimy czosnek i cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z pomidora odetnij skórkę nożem i pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojonego pomidora do cebuli. Wlej trochę wody na patelnię. Zmniejsz ogień i pozostaw na 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj curry i wodę do warzyw. Potrzebujesz bardzo mało wody, jeśli jest dużo sos stanie się płynny. Doprowadź sos do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj kurczaka do sosu, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.Do dekoracji można ugotować ryż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy