pyszny kurczak w sosie curry z czosnkiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kurczaka w sosie curry.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz i posiekaj.
Krok 3:
Smaż kawałki kurczaka na patelni dosłownie przez kilka minut.
Krok 4:
W międzyczasie kroimy czosnek i cebulę.
Krok 5:
Podsmaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 6:
Z pomidora odetnij skórkę nożem i pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Dodaj pokrojonego pomidora do cebuli. Wlej trochę wody na patelnię. Zmniejsz ogień i pozostaw na 5-7 minut.
Krok 8:
Dodaj curry i wodę do warzyw. Potrzebujesz bardzo mało wody, jeśli jest dużo sos stanie się płynny. Doprowadź sos do wrzenia.
Krok 9:
Dodaj kurczaka do sosu, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.Do dekoracji można ugotować ryż.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g