Carbonade z fileta z kurczaka
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Pokrój filet z kurczaka bez skóry na średnie kawałki, tak jak zwykle kroisz wieprzowinę.
Krok 2:

Posyp solą, przyprawami (wziąłem czarny pieprz i słodką paprykę), posyp sodą i wymieszaj.
Krok 3:

Wlej sok z cytryny wyciśnięty z połowy cytryny. Wszystko się spieni i syknie! Odstawiamy na 10 minut.
Krok 4:

Następnie posyp skrobią, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
Krok 5:

Następnie zwiń każdy kawałek mąki
Krok 6:

I natychmiast rozłóż w jednej warstwie na patelni z gorącym olejem.
Krok 7:

Smażyć (bez pokrywki!) z jednej strony, a następnie ostrożnie odwróć każdy kawałek widelcem i smaż z drugiej strony, aż powstanie złoty kolor. W takim przypadku kawałki lekko puchną i pojawi się soczysty mięsny smak.
Krok 8:

Natychmiast podawaj.
Krok 9:

Szybko, smacznie, pięknie!
Krok 10:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g

