wieprzowina z kością

soczysta wieprzowina z lekkim aromatem imbiru, czosnku i słodką nutą. Przygotowuje się w 2 etapach. Pierwszym z nich jest marynowanie. Możesz to zrobić w nocy rano. I możesz rano lub w porze lunchu zrobić obiad. Drugi to bezpośrednie gotowanie.
Aleksander PRZYBYSZAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 20 % 6 g
211 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy mięso. Wykonujemy chaotyczne nakłucia w mięsie nożem, aby lepiej marynować. Przetrzyj mięso przyprawami: solą, mieszanką papryki, suchym imbirem, suchym czosnkiem, suchą papryką i polej sokiem z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zawiń każdy kawałek mięsa w folię spożywczą. Włóż do lodówki lub po prostu w chłodne miejsce. Co najmniej 4-5 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie plasterki po 2 mm.robimy to samo z korzeniem imbiru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy piekarnik się nagrzewa, usmaż mięso. TO BARDZO WAŻNY ETAP! Podgrzewamy patelnię na dużym ogniu i smażymy mięso ze wszystkich stron na oliwie z oliwek z dodatkiem wstępnie posiekanego czosnku i imbiru. Smażyć do lekkiej skórki na mięsie. Na tym etapie mięso wchłonie smaki czosnku i imbiru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż mięso i wszystko na patelni do naczynia do pieczenia, wlej lekko piwo i gotuj. Gotuj mięso przez 1-1, 5 godziny. Tutaj wiele zależy od grubości kawałków mięsa, jego twardości i trybów piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania mięsa okresowo podlewamy piwo. Podczas gotowania mięsa przygotuj sos na piękną skórkę. Aby to zrobić, wymieszaj 2 łyżki. l miód i 2 łyżki. l gotowa musztarda. (Posmakuj. Sos powinien być słodko-wyspowy). Gdy mięso jest prawie gotowe, polej je powstałym sosem. Niech uformuje się piękna skorupa i wyjmij z piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaje tylko wybrać przystawkę :) smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy