grube naleśniki gryczane na mleku

cienkie naleśniki o nowym smaku! Zaskocz rodzinę! Pyszne naleśniki. Jeśli owsianka gryczana jest już zmęczona, ale chcesz zjeść obfite i smaczne śniadanie)) smak jest niesamowity w kuchni, podczas gdy naleśniki są gotowane, wszyscy czekają na pierwsze porcje)) wystarczy dodać mąkę pszenną do mąki gryczanej, w przeciwnym razie nie możesz odwrócić naleśników) zapewniam cię, że będziesz je gotować codziennie, bo jesz i chcesz)))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 53 % 19 g
196 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier, sól, sodę. Dobrze ubij. Możesz mikserem, widelcem - co lubisz)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko. Jest sekret - możesz dodać kilka łyżek sody mineralnej, ciasto będzie bardziej przewiewne,a naleśniki - "dziurawsze". Nie miałem sody, więc ubijałem mikserem do bąbelków)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijamy do bąbelków) z tego naleśniki będą jeszcze bardziej przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce wymieszaj mąkę gryczaną i pszenną. Dodaj do naszego ciasta i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawsze dodaję 1-2 łyżki oleju roślinnego do ciasta. następnie wystarczy raz nasmarować patelnię i wystarczy)) Bardzo ważne jest również to, że patelnia musi być mocno podgrzana!(Lepiej na patelni nieprzywierającej lub żeliwnej). Następnie wlej trochę oleju i ponownie podgrzej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną chochlę na patelnię i smaż do miękkości z każdej strony. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na każdy gorący naleśnik możesz umieścić kawałek masła - będzie pyszny))) Przygotuj swoje ulubione napoje i ciesz się)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

może potrzebować więcej mleka , Dostosuj w trakcie gotowania.
mąka jest inna dla każdego, dla każdej gospodyni, nawet jeśli gotujesz według tego samego przepisu, nadal możesz uzyskać danie, które będzie inne.
naleśniki nie są tutaj bardzo cienkie i przezroczyste, różnią się od zwykłych cienkich naleśników na mące pszennej w mleku. Naleśniki gryczane nie są tak "elastyczne", po obróceniu i złożeniu w trójkąty rozrywają się"wzdłuż szwu". Ważne jest, aby patelnia była bardzo gorąca i trzeba ją ostrożnie obracać, u mnie też pękły, ale nie wpływa to na smak.
Pieczenie z mąki gryczanej dla amatora.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g

Podobne przepisy