skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Rozbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier, sól, sodę. Dobrze ubij. Możesz mikserem, widelcem - co lubisz)
Krok 3:
Dodaj mleko. Jest sekret - możesz dodać kilka łyżek sody mineralnej, ciasto będzie bardziej przewiewne,a naleśniki - "dziurawsze". Nie miałem sody, więc ubijałem mikserem do bąbelków)
Krok 4:
Ubijamy do bąbelków) z tego naleśniki będą jeszcze bardziej przewiewne.
Krok 5:
W osobnej misce wymieszaj mąkę gryczaną i pszenną. Dodaj do naszego ciasta i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 6:
Zawsze dodaję 1-2 łyżki oleju roślinnego do ciasta. następnie wystarczy raz nasmarować patelnię i wystarczy)) Bardzo ważne jest również to, że patelnia musi być mocno podgrzana!(Lepiej na patelni nieprzywierającej lub żeliwnej). Następnie wlej trochę oleju i ponownie podgrzej.
Krok 7:
Wlej jedną chochlę na patelnię i smaż do miękkości z każdej strony. W razie potrzeby posmaruj patelnię olejem.
Krok 8:
Na każdy gorący naleśnik możesz umieścić kawałek masła - będzie pyszny))) Przygotuj swoje ulubione napoje i ciesz się)
Krok 9:
Smacznego!
może potrzebować więcej mleka
, Dostosuj w trakcie gotowania.
mąka jest inna dla każdego, dla każdej gospodyni, nawet jeśli gotujesz według tego samego przepisu, nadal możesz uzyskać danie, które będzie inne.
naleśniki nie są tutaj bardzo cienkie i przezroczyste, różnią się od zwykłych cienkich naleśników na mące pszennej w mleku. Naleśniki gryczane nie są tak "elastyczne", po obróceniu i złożeniu w trójkąty rozrywają się"wzdłuż szwu". Ważne jest, aby patelnia była bardzo gorąca i trzeba ją ostrożnie obracać, u mnie też pękły, ale nie wpływa to na smak.
Pieczenie z mąki gryczanej dla amatora.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g