skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania. Jagnięcina, wieprzowina, polędwica wołowa (lepiej wziąć młode mięso, aby danie było soczyste i delikatne) są dokładnie umyte. Cebula, marchew, bakłażan obrane, umyte.
Krok 2:
Najpierw pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Smażyć mięso na gorącej patelni na oliwie z oliwek do miękkości. Nie przykrywaj pokrywką, okresowo mieszaj, upewnij się, że mięso się nie pali. Ważne jest, aby w żadnym wypadku nie wysuszyć mięsa, w przeciwnym razie danie okaże się suche.
Krok 4:
Pokrój marchewki w średniej wielkości kostkę.
Krok 5:
Następnie pokrój obrany bakłażan i cebulę w średniej wielkości kostkę.
Krok 6:
Dodaj marchewkę i cebulę na patelnię do mięsa, trochę smaż.
Krok 7:
Dodaj bakłażana do mięsa. Gotuj na małym ogniu, aż będzie gotowy. Następnie pieprz, sól, dodaj przyprawy do smaku. Wszystko to mieszamy i jeszcze trochę dusimy.
Krok 8:
Jeden z pita jest cięty na wstążki o mniej więcej tej samej szerokości pod względem liczby porcji (ile porcji ma być - tyle wstążek), aby związać je z resztą pity.
Krok 9:
Na środku rozłożonego chleba pita kładziemy nadzienie.
Krok 10:
Zawiń chleb pita w torebkę i zawiąż na górze wstążką pita, aby nadzienie było trzymane w środku. W zasadzie danie jest już gotowe. Ale jeśli włożysz go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10-15 minut, chleb pita będzie delikatnie chrupiący. Niektóre gospodynie domowe radzą trzymać to danie w piekarniku do 30 minut, ale wydawało nam się, że w tym przypadku chleb pita jest przesuszony i okazuje się zbyt szorstki, suchy.
Krok 11:
Oto oryginalne danie gotowe mięso w pita! Możesz podać sałatkę ze świeżych warzyw, ziół. Zadzwoń do rodziny, gości i spróbuj tego pysznego dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g