wędliny w torebkach pita w piekarniku

Oryginalny design i smak potrawy zrobią furorę wśród gości! Danie jest bardzo satysfakcjonujące, pachnące, smaczne! Przygotowanie jest stosunkowo krótkie i niezbyt trudne. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na chleb pita - powinien być świeży, giętki, wtedy łatwiej będzie uformować z niego worki z nadzieniem. Możesz fantazjować i dodać ziemniaki do nadzienia, co robią niektóre gospodynie domowe, chociaż to danie jest przygotowywane bez niego. Aby to zrobić, umyj obrane ziemniaki (300 g) i pokrój w kostkę tego samego rozmiaru, co mięso i bakłażan. Następnie ziemniaki należy usmażyć na osobnej patelni i dodać do nadzienia w momencie, gdy nadszedł czas, aby ułożyć je na arkuszach chleba pita. W naszej rodzinie próbowaliśmy obu. Mężczyźni oczywiście bardziej lubili opcję z ziemniakami! :)))
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania. Jagnięcina, wieprzowina, polędwica wołowa (lepiej wziąć młode mięso, aby danie było soczyste i delikatne) są dokładnie umyte. Cebula, marchew, bakłażan obrane, umyte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć mięso na gorącej patelni na oliwie z oliwek do miękkości. Nie przykrywaj pokrywką, okresowo mieszaj, upewnij się, że mięso się nie pali. Ważne jest, aby w żadnym wypadku nie wysuszyć mięsa, w przeciwnym razie danie okaże się suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w średniej wielkości kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie pokrój obrany bakłażan i cebulę w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewkę i cebulę na patelnię do mięsa, trochę smaż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj bakłażana do mięsa. Gotuj na małym ogniu, aż będzie gotowy. Następnie pieprz, sól, dodaj przyprawy do smaku. Wszystko to mieszamy i jeszcze trochę dusimy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeden z pita jest cięty na wstążki o mniej więcej tej samej szerokości pod względem liczby porcji (ile porcji ma być - tyle wstążek), aby związać je z resztą pity.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na środku rozłożonego chleba pita kładziemy nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń chleb pita w torebkę i zawiąż na górze wstążką pita, aby nadzienie było trzymane w środku. W zasadzie danie jest już gotowe. Ale jeśli włożysz go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10-15 minut, chleb pita będzie delikatnie chrupiący. Niektóre gospodynie domowe radzą trzymać to danie w piekarniku do 30 minut, ale wydawało nam się, że w tym przypadku chleb pita jest przesuszony i okazuje się zbyt szorstki, suchy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto oryginalne danie gotowe mięso w pita! Możesz podać sałatkę ze świeżych warzyw, ziół. Zadzwoń do rodziny, gości i spróbuj tego pysznego dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy