gulasz ziemniaczany

austriacki gulasz ziemniaczany bez mięsa. Goulash on poor! Bardzo przypomina nasze duszone ziemniaki, ale dzięki zastosowaniu papryki staje się nieoczekiwanie aromatycznym i kolorowym daniem.
ManooAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 69 % 11 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
1. Pokrój ziemniaki na duże plasterki

2. Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Smażyć na złoty kolor.

3. Dodaj posiekane ziemniaki sól i pieprz do smaku.

4. Dodaj całą paprykę.

5. Zalać wodą (lub bulionem) tak, aby wszystkie ziemniaki były pokryte, dusić na średnim ogniu, aż będą miękkie - ziemniaki powinny stać się miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy