marchewka duszona z pomidorami i cebulą
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy na złoty kolor na maśle (cebulę można posiekać w blenderze z pomidorami w puree, aby uzyskać gęsty sos).
obierz marchewki, pokrój w kostkę lub kostki. Dodaj go do cebuli i smaż przez 7 minut, mieszając.
wlej wodę na patelnię, aby lekko przykryła marchewki. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zmiel obrane pomidory w blenderze.
dodaj pomidory, przyprawy i sól do marchwi 5 minut przed końcem duszenia. Usuwamy z pieca. Odstawiamy na dwie minuty i podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g