marchewka duszona z pomidorami i cebulą

duszona marchewka z cebulą to pyszne i co najważniejsze zdrowe danie! Zdrowe i smaczne.
ElliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 47 % 7 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy na złoty kolor na maśle (cebulę można posiekać w blenderze z pomidorami w puree, aby uzyskać gęsty sos). 
obierz marchewki, pokrój w kostkę lub kostki. Dodaj go do cebuli i smaż przez 7 minut, mieszając.
wlej wodę na patelnię, aby lekko przykryła marchewki. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zmiel obrane pomidory w blenderze.

dodaj pomidory, przyprawy i sól do marchwi 5 minut przed końcem duszenia. Usuwamy z pieca. Odstawiamy na dwie minuty i podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy