placki ziemniaczane bez jajek

klasyczny przepis z prostymi składnikami. Obfite i bardzo smaczne.
svetlanahaletskaya19Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 86 % 19 g
92 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ziemniaki należy obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj mąkę na tyle, aby ciasto "chwyciło" i nie było zbyt płynne. Dodaj sól do smaku. Na patelni rozgrzej masło. Następnie musisz rozprowadzić masę ziemniaczaną łyżką i smażyć z obu stron, aż powstanie skorupa. Gotowe naleśniki można podawać z majonezem lub sosem z pomidorów posiekanych w blenderze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy