placki ziemniaczane bez jajek
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
ziemniaki należy obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj mąkę na tyle, aby ciasto "chwyciło" i nie było zbyt płynne. Dodaj sól do smaku. Na patelni rozgrzej masło. Następnie musisz rozprowadzić masę ziemniaczaną łyżką i smażyć z obu stron, aż powstanie skorupa. Gotowe naleśniki można podawać z majonezem lub sosem z pomidorów posiekanych w blenderze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g