skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek namocz makaron ryżowy w zimnej wodzie (użyłem instrukcji gotowania na opakowaniu makaronu, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją). Pokrój wszystkie warzywa w cienkie paski, jeśli chodzi o warzywa, możesz wziąć dowolne według własnego gustu. Pokrój również kurczaka w paski. Na patelni (jeśli masz patelnię Wok, użyj jej, ale niestety jej nie mam) rozgrzej olej roślinny i usmaż wszystkie warzywa i kurczaka osobno na dużym ogniu, jeśli dodasz sos sojowy do naczynia, nie musisz niczego solić. Smaż kurczaka w małych porcjach, ponieważ jeśli jest "ciasny" na patelni, wypuści sok i zacznie się gotować, a nie smażyć. Smaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty, w tym czasie wszystko będzie miało czas na gotowanie, najważniejsze jest cienkie cięcie. Gdy wszystko jest usmażone, na patelnię dodajemy posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę mieszanki przypraw curry (bez góry lub do smaku), wszystko mieszamy i dodajemy warzywa i kurczaka. W międzyczasie odciągamy wodę z makaronu (makaron można również pokroić, aby był łatwiejszy do jedzenia, a krótki makaron znacznie łatwiej wymieszać). Dodaj nasz makaron na patelnię, wymieszaj wszystko, wlej sos sojowy, wymieszaj, przykryj i pozwól makaronowi namoczyć sok warzywny przez 4-5 minut, lepiej jest zminimalizować ogień. Danie jest gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g