makaron ryżowy z cukinią i kurczakiem

delikatne dania z miękkiego makaronu ryżowego doprawione sosem sojowym i ka. Makaron jest pyszny, bardzo aromatyczny! Wszystko gotuje się bardzo szybko. Możesz wziąć dowolne warzywa, możesz dodać marchewkę, kapustę pekińską, możesz również wziąć grzyby do smaku. Jeśli nie lubisz mocnego smaku sosu sojowego, nie możesz go dodać, nie zapomnij dodać wszystkiego.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 42 % 11 g
136 kcal
IG: 45 / 55 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

na początek namocz makaron ryżowy w zimnej wodzie (użyłem instrukcji gotowania na opakowaniu makaronu, ugotuj makaron zgodnie z instrukcją). Pokrój wszystkie warzywa w cienkie paski, jeśli chodzi o warzywa, możesz wziąć dowolne według własnego gustu. Pokrój również kurczaka w paski. Na patelni (jeśli masz patelnię Wok, użyj jej, ale niestety jej nie mam) rozgrzej olej roślinny i usmaż wszystkie warzywa i kurczaka osobno na dużym ogniu, jeśli dodasz sos sojowy do naczynia, nie musisz niczego solić. Smaż kurczaka w małych porcjach, ponieważ jeśli jest "ciasny" na patelni, wypuści sok i zacznie się gotować, a nie smażyć. Smaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty, w tym czasie wszystko będzie miało czas na gotowanie, najważniejsze jest cienkie cięcie. Gdy wszystko jest usmażone, na patelnię dodajemy posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę mieszanki przypraw curry (bez góry lub do smaku), wszystko mieszamy i dodajemy warzywa i kurczaka. W międzyczasie odciągamy wodę z makaronu (makaron można również pokroić, aby był łatwiejszy do jedzenia, a krótki makaron znacznie łatwiej wymieszać). Dodaj nasz makaron na patelnię, wymieszaj wszystko, wlej sos sojowy, wymieszaj, przykryj i pozwól makaronowi namoczyć sok warzywny przez 4-5 minut, lepiej jest zminimalizować ogień. Danie jest gotowe, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy