ciasto naleśnikowe z łososiem

wspaniała przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Obfite i smaczne danie. Obfite i smaczne danie, które miłośnicy słonych i pikantnych będą musieli ugryźć. Idealny na świąteczny stół i na przyjazne spotkania.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 23 % 7 g
162 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

oferuję przepis na niesamowicie pyszne ciasto naleśnikowe z łososiem.
przygotowanie takiego ciasta absolutnie nie jest trudne, a przygotowanie zajmuje tylko 15 minut.
najpierw przygotuj sos śmietanowy. Posiekaj czosnek i zioła nożem, pokrój ogórki w cienkie paski. Czasami kroję w kostkę, smak ogórków okazuje się nieco bardziej wyraźny, co jest również smaczne.
w misce blendera wkładamy twarożek, ser topiony, śmietanę lub majonez ( Lubię mieszankę śmietany z majonezem 1:1), posiekany czosnek i zioła, sól, pieprz i ubij na gładką kremową masę. Lepiej jest użyć blendera zanurzeniowego. Dodaj marynowane ogórki do sosu śmietanowego. Próbujemy powstałego sosu śmietanowego i, jeśli to konieczne, dodajemy, jeśli czegoś ci brakuje - przyprawy, czosnek, ogórki. Ogólnie według własnego gustu. Ktoś bardziej kocha, ktoś bardziej.
nie powiem ci przepisu na naleśniki. Absolutnie każdy naleśnik będzie odpowiedni, jeśli tylko nie będzie gruby, w przeciwnym razie może się rozerwać.
w prostokątnym kształcie wyłożonym folią spożywczą lub folią nakładamy dwa naleśniki tak, aby ich krawędzie zwisały z formy. Dwa kolejne naleśniki układamy na pierwszym, ale już po wąskiej stronie formy.
teraz kładziemy nadzienie na naleśniki. Najpierw 2-3 łyżki. l sos śmietanowy, a następnie ryby pokrojone w paski. Na wierzchu ryby kładziemy naleśnik. Przecinam naleśnik na pół i układam go w plasterki do ścian (zdjęcie powinno być jasne). Potem znowu nadzienie i znowu naleśnik. Powtarzamy warstwy, aż całe nadzienie się skończy. Nawiasem mówiąc, część nadzienia można pozostawić do dekoracji ciasta.
po ułożeniu ostatniej warstwy nadzienia złóż krawędzie pierwszych czterech naleśników do wewnątrz, przykryj folią lub folią i włóż do lodówki do zaparzenia. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale lepiej dłużej.
po dwóch godzinach wyjmujemy nasze ciasto z formy i dekorujemy według własnego uznania. Na świąteczny stół możesz ozdobić ciasto kremem-sosem zasadzonym przez strzykawkę do ciasta, rybnymi różami i ziołami.
to wszystko. Możesz podać na stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g

Podobne przepisy