skład / składniki
gotowanie krok po kroku
oferuję przepis na niesamowicie pyszne ciasto naleśnikowe z łososiem.
przygotowanie takiego ciasta absolutnie nie jest trudne, a przygotowanie zajmuje tylko 15 minut.
najpierw przygotuj sos śmietanowy. Posiekaj czosnek i zioła nożem, pokrój ogórki w cienkie paski. Czasami kroję w kostkę, smak ogórków okazuje się nieco bardziej wyraźny, co jest również smaczne.
w misce blendera wkładamy twarożek, ser topiony, śmietanę lub majonez ( Lubię mieszankę śmietany z majonezem 1:1), posiekany czosnek i zioła, sól, pieprz i ubij na gładką kremową masę. Lepiej jest użyć blendera zanurzeniowego. Dodaj marynowane ogórki do sosu śmietanowego. Próbujemy powstałego sosu śmietanowego i, jeśli to konieczne, dodajemy, jeśli czegoś ci brakuje - przyprawy, czosnek, ogórki. Ogólnie według własnego gustu. Ktoś bardziej kocha, ktoś bardziej.
nie powiem ci przepisu na naleśniki. Absolutnie każdy naleśnik będzie odpowiedni, jeśli tylko nie będzie gruby, w przeciwnym razie może się rozerwać.
w prostokątnym kształcie wyłożonym folią spożywczą lub folią nakładamy dwa naleśniki tak, aby ich krawędzie zwisały z formy. Dwa kolejne naleśniki układamy na pierwszym, ale już po wąskiej stronie formy.
teraz kładziemy nadzienie na naleśniki. Najpierw 2-3 łyżki. l sos śmietanowy, a następnie ryby pokrojone w paski. Na wierzchu ryby kładziemy naleśnik. Przecinam naleśnik na pół i układam go w plasterki do ścian (zdjęcie powinno być jasne). Potem znowu nadzienie i znowu naleśnik. Powtarzamy warstwy, aż całe nadzienie się skończy. Nawiasem mówiąc, część nadzienia można pozostawić do dekoracji ciasta.
po ułożeniu ostatniej warstwy nadzienia złóż krawędzie pierwszych czterech naleśników do wewnątrz, przykryj folią lub folią i włóż do lodówki do zaparzenia. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale lepiej dłużej.
po dwóch godzinach wyjmujemy nasze ciasto z formy i dekorujemy według własnego uznania. Na świąteczny stół możesz ozdobić ciasto kremem-sosem zasadzonym przez strzykawkę do ciasta, rybnymi różami i ziołami.
to wszystko. Możesz podać na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g